Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


José Bosingwa da Silva, 1982. augusztus 24.-én látta meg a napvilágot Kinshaha városában, Kongóban. Portugál válogatott, főbb jellemvonásai a gyorsasága és állóképessége.

A Portugál apától és kongói anyától született Bosingwa fiatal került Portugáliába. Szüleivel a Seia nevű kisvárosban telepedtek le. Profi labdarúgó karrierét a Boavista csapatában kezdte meg, majd 2003 nyáron José Mourinho hívására igazolt az FC Porto-ba. A 2003/04-es évben csupán kiegészítő emberként számítottak rá. A Bajnokok Ligájában, 2003. szeptember 16.-án debütált a Partizan Belgrad ellen, majd további 7 alkalommal szerepelt a végső győztes Porto-ban.

A következő évben már egyértelműen ő volt az első számú jobbhátvéd Paulo Ferreira távozása után, és többek között az ő remek teljesítményének is köszönhető, hogy a Porto 5 év alatt 4 alkalommal örülhetett bajnoki címnek.

2005-t viszont szívesen elfelejtené. Ekkor történt ugyanis, hogy pár barátjával autókáztak, amikor a kocsi megcsúszott az utón és nagy sebességgel egy töltésbe landoltak. Egy kocsiban ülő személynek azonban a lábát amputálni kellet, és Bosingwát a Porto eltiltotta a futballtól.

2007-ben és 2008-ban is több Premier League-s csapattal is szóbahozták, de a legkomolyabb érdeklődőnek az Aston Villa és a Manchester United tűnt. Később a Liverpool is bekapcsolódott a megszerzéséért folytatott harcba, de a játékos ügynöke mind a 3 ajánlatot elutasította. Végül 2008. május 10.-én a Portugál, O Jogo lap jelentette be, hogy a Chelsea leigazolta a hátvédet.

Bosingwa a remek teljesítményének következtében 2007-ben bekerült a Portugál nemzeti 11-be, kiszorította Miguelt és az óta ő a Portugál válogatott első számú jobb-bekkje. Ott volt a 2004-es Olimpiai játékokon és a szintén 2004-es U21-s Európa Bajnokságon.

Rövid összeállítás

 

 
Egy szép szóló gól

 

 


 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

csojani@velvet.hu

(csojani, 2008.05.18 14:03)

A Chelsea 3 év alatt 4 jobb bekket vett.
Ferreira úgyahogy bevállt, Belletti öreg, talán Bosingwa megfelelő lesz a védelmünk "hiány"oldalán.

Hajrá CHELSEA FC