Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A BL döntőre való hangolódásképp lássuk, mit nyújtott eddig a Chelsea a nemzetközi kupadöntőkön. A megboldogult KEK sorozatban kétszer is diadalmaskodott a klub, és friss KEK győztesként az Európai Szuperkupát is sikerült elhódítani.

A Kupagyőztesek Európa Kupája (KEK) sorozatra a legfiatalabbak nem is emlékezhetnek, hiszen 1999-ben rendeztek utoljára döntőt belőle. Kis logikával persze ki lehet találni, hogy minden ország nemzeti kupagyőztese indult el, és így a felhozatal nem vetekedhetett hosszabb távon a legjobbakat tömörítő BL-lel, de még az UEFA Kupával sem. Hivatalosan azonban ez számított a második számú európai trófeának.

A Chelsea 1970-ben nyerte meg először az FA Kupát, így elindulhatott az 1971-es KEK sorozatban. Nem akármilyen csapat volt az - Bonetti, Webb, Harris, Hutchison, McCreadie, Osgood és a többiek a klubtörténet egyik legjobb és legsikeresebb alakulatát alkották.
A Dave Sexton vezette sztárcsapat a görög Szaloniki és a bolgár CSZKA Szófia ellen könnyen túljutott, a belga Bruges-t viszont már csak hosszabbítás után tudták kiejteni. Belgiumban 2-0-ra nyertek a hazaiak, és a visszavágón sikerült ledolgozni a hátrányt, a hosszabbításban pedig további két góllal eldönteni a meccset.
Az elődöntőben egy másik angol csapat, a címvédő Manchester City volt az ellenfél, és kettős győzelemmel sikerült a döntőbe jutni.
A döntőt Athénban rendezték és az ellenfél a nagy hírű Real Madrid volt. A hosszabbítás után döntetlen volt az állás, és az akkori szokás szerint büntetők helyett egy megismételt mérkőzés következett, két nap múlva!
Ezúttal már az első félidőben döntésre vitte a dolgot a Chelsea, és végül 2-1-re nyert.
A sorozatban Peter Osgood volt a legeredményesebb, aki 7 meccsen 4 gólt lőtt.

A klubtörténet másik nagy csapata a kilencvenes évek végén állt össze a Stamford Bridge-en, és ők is letették a névjegyüket Európában.
Az 1997/98-as KEK sorozatban a szomszédos Slovan Bratislava ellen kezdett a Chelsea, majd rögtön a második körben egy emlékezetes meccs következett a norvég Tromsö ellen. Szakadó hóviharban 3-2-re a hazaiak nyertek, és meglehetősen lenézően nyilatkoztak a Chelsea-ről. A válasz csattanós volt. A visszavágón - ezúttal füvön - 7-1-re nyert a Chelsea.
A negyeddöntőben kettős siker következett a Betis ellen, majd egy idegölő párharc a Vicenza ellen a döntőbe kerülésért.
Az olaszországi első meccset a hazaiak nyerték 1-0-ra, és a visszavágón is ráijesztett az angolokra a vendégcsapat: a 32.percben megszerezték a vezetést. A Chelsea azonban nem adta fel, és hősies küzdelemben megfordította a meccset, és Mark Hughes állította be a 3-1-es végeredményt.
A döntőre Stockholmban került sor, a német Stuttgart ellen (a kispadon Lisztes Krisztiánnal).
A meccset a csereként beállt Zola döntötte el, aki Wise passzát bombázta a német kapuba.

1998-ban az Európai Szuperkupáért is harcba szállt a csapat, ahol a BL és a KEK győztese találkozott. A BL-t ezúttal a Real Madrid képviselte, és szenvedett vereséget Poyet gólja által.

Vajon jó előjel, hogy a Chelsea eddigi összes európai kupadöntőjét megnyerte? ;)


 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.